Kopzorgen (180) - Nachttarief energie

28 July 2019, 07:05 uur
Geld & Recht
mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Sinds beide ouders en schoonouders niet meer leven heb ik er nu niet meer mee te maken, maar in het verleden had ik een hoogoplopende discussie met mijn energieleverancier over het gebruik van dag- en nachttarieven in de bejaardenflats.
De oudere mensen lagen vroeg op bed en maakten dus nimmer gebruik van het nachttarief maar werden toch standaard met een dubbeltarief en een bijbehorend hoger vastrecht geconfronteerd. Hoe zit dat?

Antwoord:

Nachttarief kan inderdaad goedkoper zijn maar het hoeft niet. Dat hangt van het individueel gebruik af. Een dubbele meter neerzetten kost op dit moment meer dan 100 euro. Voor de rest zijn er géén extra vastrechtkosten. Ook moet u in de gaten houden dat stroomverbruik ’s avonds en ‘s nachts (vanaf 21.00 of 23.00 uur tot 07.00 uur) doorgaat, bijvoorbeeld de koelkast en als men wassen draait.

Op internet zijn er vergelijkingssites genoeg. Het hangt grotendeels van de verhoudingen tussen het stroomverbruik ’s nachts en overdag af. Gebruikt men maar 25 procent in de nacht dan is het inderdaad onvoordelig (per jaar scheelt dat hooguit 17 euro). Het advies is tegenwoordig om een enkel tarief te nemen omdat het nauwelijks een besparing is per jaar of soms zelfs duurder.